مقدمه
دوشنبه هفته جاری 12 دیماه 1401، بعد از نماز جماعت، تعدادی از دانش آموزان از پیوستن به نماز جماعت در رکعت های مختلف پرسیدند، اینجانب پس از توضیح مختصر چگونگی این کار، آنان را برای کسب اطلاعات بیشتر، به حجج اسلام شاکری، ربانی و عباسی (از دبیران مدرسه) ارجاع دادم، مقاله حاضر به منظور اطلاع سایر دانش آموزان از نحوه انجام این کار ارائه شده است:
حالت هاى مختلف براى پیوستن به نماز جماعت
* رکعت اوّل
1- در بین قرائت: مأموم حمد و سوره را نمى خواند و بقیّه اعمال را با امام جماعت بجا مى آورد.
2- در رکوع: رکوع و بقیّه اعمال را با امام جماعت بجا مى آورد.
* رکعت دوم
1- در بین قرائت: مأموم حمد و سوره را نمى خواند و با امام، قنوت و رکوع و سجده را بجا مى آورد و آنگاه که امام جماعت تشهّد مى خواند، بنابراحتیاط واجب باید به صورت نیم خیز، بنشیند(1) و اگر نماز دو رکعتى است بعد از سلام امام یک رکعت دیگر به تنهایى بخواند و نماز را تمام کند و اگر سه یا چهار رکعتى است، در رکعت دوم که امام جماعت در رکعت سوم مى باشد، حمد و سوره را خودش آهسته بخواند و آنگاه که امام جماعت رکعت سوم را تمام کرد، و براى رکعت چهارم برمى خیزد، مأموم باید پس از دو سجده، تشهّد بخواند، و براى خواندن رکعت سوم برخیزد و در رکعت آخر نماز که امام جماعت با تشهّد و سلام، نماز را به پایان مى برد او نیم خیز مى نشیند سپس یک رکعت دیگر را خودش مى خواند.
2- در رکوع: رکوع را با امام جماعت بجا مى آورد و بقیّه نماز را همانگونه که گفته شد، انجام مى دهد.
* رکعت سوم
1- در بین قرائت: زمانى که مى داند اگر اقتدا کند، براى خواندنِ حمد و سوره و یا حمد تنها وقت دارد، مى تواند اقتدا کند و باید حمد و سوره و اگر امام به رکوع رفت فقط حمد را بخواند، ولى اگر مى داند فرصت ندارد، باید صبر کند تا امام جماعت به رکوع رود، سپس به او اقتدا کند.
2- در رکوع: چنانچه در رکوع اقتدا کند، رکوع را با امام بجا مى آورد و حمد و سوره براى آن رکعت لازم نیست و بقیه نماز را همانگونه که قبلاً بیان شد بجا مى آورد.
* رکعت چهارم
1- در بین قرائت: حکم اقتدا در رکعت سوم را دارد، و آنگاه که امام جماعت در رکعت آخر نماز براى تشهّد و سلام مى نشیند، مأموم بطور نیم خیز بنشیند تا تشهّد و سلام امام جماعت تمام شود و سپس برخیزد و بقیّه نماز را خودش بخواند.
2- در رکوع: رکوع و سجده ها را با امام بجا مى آورد، (اکنون رکعت چهارم امام و رکعت اوّل مأموم است) و بقیّه نماز را همانگونه که در مسأله قبل گذشت انجام مى دهد.
منبع
آنچه در بالا ذکر شد، بازنشری است از رساله احکام نوجوانان حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (از مراجع عظام تقلید)
پ ن: اولویت اصلی در بیان و انتشار احکام، فتاوا و استفتائات مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) است، لکن با توجه به تشریح کامل مسئله در رساله مذکور، از منبع فوق استفاده شده است.
گردآوری: معاونت فناوری، آقای مهدی مهماندوست
تأییدکننده انتشار: مدیریت مؤسسه، آقای علی شهابیان